2019. dec 04.

Vidnyánszky Atilla beleszállt a Színház folyóiratba

írta: Sólyom Bátor
Vidnyánszky Atilla beleszállt a Színház folyóiratba

A Nemzeti Színház igazgatója letiltotta a Színház folyóiratot, hogy fotókat közöljön a teátrum előadásairól. Indoklása szerint, működésüket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja.

A Színház folyóirat FB posztja

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljünk előadásairól lapunkban. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésünket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységünk folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról. A továbbiakban természetesen ugyanúgy fogunk írni a Nemzeti Színházról, mint eddig, és ezután is azt fogjuk közölni, amit kritikusaink írnak. A fotók helyén illusztrációként üres felületeket fogunk megjelentetni.

vidnyanszky-attila.jpgVidnyánszky Attila

A politikai célok „szolgálatáról” álljon itt, amit legutóbb írtunk a Nemzetiről, éppen a decemberi számunkban:

„Nagy V. Gergő: Körülbelül olyan a különbség a Rocco és fivérei (r.: Vidnyánszky Attila) meg a másik két előadás között, mint a mozifilm és a tévéfilm között.

Hungler Tímea: Szkeptikusan ültem be az előadásra, de a színpadkép rögtön lenyűgözött. Az más kérdés, hogy egy idő után idegesíteni kezdett, és öncélúnak éreztem ennyi ötletet belezsúfolni egy előadásba. Jó lett volna, ha valaki kicsit határt szab a rendezőnek.

Lichter Péter: Elég lett volna egy felvonás is.

H. T.: Ennek ellenére volt ebben a nagyon látványos előadásban egy teljesen új gondolat. Máshova kerültek a hangsúlyok is a filmhez képest. Az volt az érzésem az elején, mintha egy Brueghel-képet néznék, annyi minden volt egyszerre a színpadon.

N. V. G.: Ez benne a leggyönyörűbb, hogy nem vezeti a tekintetet. Ez a fajta radikálisan mellérendelő színrevitel felszabadítja a nézőt. Nincsen bután irányítva a figyelmed.

(A hozzáadott érték – Film, színház, adaptáció /Színház folyóirat, 2019 december.)

(Forrás: Facebook)

Szólj hozzá

színház hír Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila