2010. már 23.

Rendőrök

írta: Sólyom Bátor
Rendőrök

Nem elsősorban rendre, hanem biztonságra vágyunk. Van, akinek a rend ad biztonságot, de az az ember sem szereti, ha mozgástere jobban beszűkül, mint amennyit az ezért kapott biztonság ellensúlyozni képes. Ezen a téren most egyensúly van egy ideje, kihágásokért büntetnek, de el lehet küldeni őket minden következmény nélkül a halál faszára, ha nem vagy kíváncsi a mondókájára. Büntess meg, és húzz a retekbe! Ez jó. A csendőr kifejezés sokkal barátságosabb, és csendre inkább van szükségünk, mint rendre. Viszont, milyen abszurd lenne, ha csendőrök biztosítanának egy rock koncertet?! A biztonsági őr telitalálat lehetne, ha azt nem foglalta volna le magának minden hivatásos munka legalja. 1000 papírral rendelkező biztonsági őrből talán, ha 5 szerezte meg rendesen a papírt, noha ahhoz nagyon sok ész nem kell, egy-két jogszabály, némi szabályismeret. Tény, hogy a munka, amit végezniük kell, nem igényel többet, mint hogy köszönni tudjon, és ismerjen egy telefonszámot az adott objektumon belül, amelynek a végén van egy értelmes ember. Ha nem szarik be nap közben, a legtöbb biztonsági őr munkát el tudja végezni. 1000-ből 20-at beszarva is lehet.


A rendőreink nagyon sokat változtak a rendszerváltás óta. Talán itt a legszembeszökőbb, hogy valami más lett. Hogy ugyanazok a gazdagok – plusz a sorra kerülő politikai vezetés új emberei -, azon nem érdemes rágnunk magunkat. A francia forradalom után vajon hány arisztokrata szegényedett el?! Aki rendszerváltástól azt várta, hogy rendes emberek fogják úgy vezetni az országot, ahogyan az a legjobb nekünk, az egy nagy fasz. Nem érdekel, ki gazdag, és meddig lesz az, az érdekel, hogy amire képes vagyok, azt el tudjam érni. A gazdagság nem pártállás kérdése alapból, kivéve a politikusokat.
A rendőrök már nem urak, hanem szolgálnak és védenek, ahogy a szlogenjük is mondja. Jó, hogy érettségi kell már hozzá, ahogy az is jó, hogy nem tehet meg veled akármit egy rendőr. Igazoltathatod, és ha sietsz, akkor mehet az anyjába. Intelligensek és barátságosak azok a rendőrök, akikkel nagy ritkán dolgom van. A harcsabajszú őssuttyók ideje lejárt. Segítenek, gondolkodnak, megoldanak helyzeteket.


És a helyzet diktátuma,. Vagy a képzés miatt, a közlekedési rendőrök a legszolgálatkészebbek, a legemberibbek. A nyomozók még egy kicsit el vannak tájolva, mogorvasággal próbálnak tekintélyt szerezni, de ez sem tart már sokáig, gondolom. Bár, aki nyomozókkal kerül kapcsolatba, az meg is érdemli a szeretettelenséget.


Van egy cimborám, aki a közlekedési rendőrök alapkérdésére – „Na, akkor most mit tegyek én magával?” – szemrebbenés nélkül válaszolja mindig ugyanazt: „Hát, nincsen erre ilyenkor egy bevett ügymenet?”. Mire mindig megbüntetik valamiért.


Körülbelül 5 évvel ezelőtt szilveszter hajnalban mentem hazafelé a barátnőm húsz éves golfján a Rákóczi úton. Minden lámpa villogó, senki az utakon. Későn vettem észre, hogy az egyik lámpa a sok villogó között működött, és persze, hogy piros volt, de akkor már lassítás nélkül zuhantam bele. Nem útkereszteződés volt, hanem egy olyan hely, ahol balról, az épületek takarásából egy bekötő út torkollt a főútba, vagyis, jóval előbb lehetett észlelni, hogy onnan kifelé igyekeznek, mint hogy veszélyes helyzet alakuljon ki. Abban a pillanatban hajtott ki utánam a leselkedő páros. Szilveszter hajnalban. Egész éjjel nem ittam, mert megígértem a barátnőmnek, hogy nem teszem, és sietek haza hozzá. Karácsony után tartozásokkal és 30 000 forinttal a zsebemben, amiből 10 000 nem az enyém volt.


- Jó napot kívánok. Személyi igazolványt, forgalmit kérem szépen – mondta a kettő közül az egyik, aki egy kicsit értelmesebbnek látszott – az egyébként szintén élő szemű – társánál.
- Jó reggelt.
- Tudja, hogy a piroson hajtott át, no, ez nagyon veszélyes, mert balesetet, és esetlegesen tragédiát okozhat, és gondolom, ön sem szeretné, ha bármikor bárki bármerre száguldozhatna autójával. Ha van gyereke, biztosan érti, mire gondolok.
- Kapd be az én és a gyerekem faszát is, hülye ökör – gondoltam némiképpen igazságtalanul. Azt kellett volna mondanom, hogy a saját gyerekével foglalkozzon és tegye a dolgát. Ahogy valami hülye amerikai filmben a rendőr megbüntet egy pasit, elveszi a pénzt, majd kiselőadásba kezd, mire a férfi visszaveszi a pénzt, hogy vagy a büntetés vagy a hegyi beszéd.
- Na, most akkor mit csináljak én magával – tette fel azt a kérdést, amiből villát lehet építeni 10 év szolgálat alatt, ha nem iszod el. Persze, hogy eliszod és elkurvázod, meg elzabálod.
Először voltam ilyen helyzetben, keveset vezetek és betartom a szabályokat. Amikor elkezdte mondani, hogy fél évre bevonja a jogosítványt és újra kell vizsgáznom, plusz 50 000 forintos bírságot fognak rám kiróni, ha feljelent, beszartam. Barátnőm megölne, ha az autóját a belvárosban hagyom és 50 darab ezrest szakajtok ki a szűkös költségvetésünkből.
- Helyszíni bírság nem lehetséges?
- Az már nincsen – mosolyog az okosabb, a kifejezetten szimpatikus arcú egyik tag – mivel, képzeljem el, voltak olyan rendőrkollegák, akik adták-vették ezt egymástól, és illegális bevételre tettek szert.
- Hogy mik voltak régen?! – mondom- A nálam lévő 30 ezret viszont nagy ijedtemben felajánlottam. Hümmögtek, nyámmogtak kicsit, és elláttak ismeretekkel, hogy a forgalmiba helyezzem el, meg ilyenek. Örültem, hogy megúsztam. 


Ez pedig a bosszú ideje. Ez egy enciklopédia, a fantázia és a valóság furcsa elegye. Van, amikor egy álom egy képzelgés sokkal fontosabb, mint a tényleges történés, márpedig most én a lehető legfontosabb dolgokat akarom elmondani, hogy a lehető legtöbb igazság hangozzon el ebben a könyvben, amit csak bárhová is leírtak, Mindabból, amit itt olvashatsz vagy igaz vagy nem. Mindenki saját tapasztalata alapján döntse el, mennyire lehetséges ez. És milyen furcsa világban élünk, nem lehet kimondani, amit mindenki tud, hogy a politikusok zöme csaló, a lopások túlnyomó részét romák követik el, hogy nem akarok egy munkahelyen dolgozni olyan férfivel, aki más férfiak faszát szopogatja, ha nem is aktuálisan. Ezeket nem lehet. Tehát a bosszú. Azt gyanítom, hogy rengetegen fogják olvasni mindezt, van rá sansz, hogy ti ketten is, mivel nem voltatok ostobák. Csak annyit szeretnék mondani, hogy Ti ketten, akik levettetek 30 000 forintra, ami miatt két héten keresztül kenyéren és tejen kellett élnem, mind a 30 ezerből vegyetek müzlit és egyben zabáljátok fel, hogy amikor befostok, a sok kis darálék rongyosítsa ki a lottyadt faszotokat, köcsögök!!!


Ez annyira tetszik, hogy nem is szívesen hagyom abba. Hogy legyen benne jó is: ha van még más olyan rendőr is, aki ilyesmit csinál (feltéve, de nem megengedve), akkor azok meg szopkodják egymás mosdatlan, kicsit édeskés, szaros segglyukát, és úgy verjék egymás faszát, hogy egymás hegyihez érintik a makkot, és csak az egyik húzogassa mindkét makkra a saját fitymáját, majd cseréljenek! Akkor egy átok, egy jókívánság az rendben van, faszszopó tolvaj banda?


Zárásul: örülhetünk, hogy egy magasan képzett, legalábbis kommunikációs szempontból, azaz az emberekkel való közlekedésekben kifejezetten intelligenssé kezd válni a rendőrségünk, csak a nevétől ver a víz. És, remélem, lehet érezni, hogy ebben egy csepp irónia sincsen.

Szólj hozzá

kultúra rendőrség bizalom közbiztonság