2010. ápr 14.

Pszichológia-tervezet 1. – Hogyan számolunk?

írta: Sólyom Bátor
Pszichológia-tervezet 1. – Hogyan számolunk?

Hogyan számolsz? Járul-e térélmény ehhez? Én lefelé számolok általában, és ritkán egymás mellé rakva, balról jobbra.
Az egyik elmélet Susanna Durko, francia pszichiáter, elméleti szakember) szerint, mindez azzal függ össze, hogy írásunk balról jobbra és fentről lefelé határozza meg számunkra a fő irányt. Ennek két dolog is ellentmond. Az egyik, hogy azért vannak nem kevesen, akik felfelé vagy balra számolnak. Másrészt a Hogyan számolunk? elmélet nyilvánvalóan magával hozza a Hogyan írunk? elméletet.

A lefelé számolás a földhöz, a földmélyi melegséghez való vágyódás, a hedonizmus, az anyaság. A vízszintes nyugat és kelet felé való ácsingózás, a fizikai mobilitás, a turizmus. Felfelé a bölcsesség, az elragadtatottság, a filozófia és a tudás. Európai kultúránk először is nem érzi otthon magát, és jobbra, Keletre vágyna, noha halvány fogalma van csupán mindarról, ami ott történik, és nem történik. A nyugdíjasok, ha akarnak, bemennek az erdőbe és füveken élve, meditálva, táncolva halnak meg. Ezt érti valaki, azon túl is, hogy mennyire cool? És persze, nyugat a végletekig hedonista. Számolása és még inkább megragadhatóan írása árulkodik erről. A keletiek bezzeg nem vágynak nyugatabbra, és első gesztusukkal éppen helyben maradásukat jelzik, és ha már menni kell, mert a lap aljához értek, akkor inkább még keletebbre. Amire a Japánok rá is basztak. És megint csak ki maradt, aki eltér a többiektől, melyik népet jelölte meg istene, és állította nyugati irányba? Melyik nép ír balra, és közel-keletisége ellenére a nyugati világ meghatározója? Ez a nép az egyetlen, aki eljutott oda, ahová vágyott. Mert valljuk be, se keletre, se nagy, mélyről fakadó életélvezethez nem ért el egyetlen Európában rekedt nép, nemzet, fajta.

Nem tudom, hogyan írnak szanszkritul, de hogy egykor felfelé írtak, abban biztos vagyok,
Ezek csak jelek. Sem nem okok, sem nem okozatok. (Olyan nincs is.) Népünk már letette a voksát, de egyenként bármi lehet. Figyeld, merre számolsz, és ha néhanap felfelé, akkor örvendezzél szívedben!

Innen nézve a graffiti a földi teljesség, a mindenre érzékeny, mindenfelé nyújtózkodó emberi szabadság példázata.

Szólj hozzá

pszichológia számolás elmélet