2010. júl 14.

Csikó Szabolcs elkurvulása

írta: Sólyom Bátor
Csikó Szabolcs elkurvulása

 

Csikó Szabolcs volt az a szimpatikus srác, aki a legutóbbi kereskedelmire hangolt tehetségkutatón (avagy sztárkutatón, név szerint Csillag születik) a legjobb négy közé jutott, de nem ő nyert. A Hot! magazin most egy 53 éves nővel, és két transzvesztitával való lakóközösségéről tudósít.

Csikó Szabolcs egy rendkívül szimpatikus néptáncos. Az általam látottak alapján messze a legjobb volt összes versenytársa között, még ha igaza is volt a zsűri elnökének, Szirtes Tamásnak abban, hogy Szabolcs még csak egy gyerek, messze nem előadóművész, vagy kereskedelmibben fogalmazva, jelen pillanatban sem táncművészként, sem táncos sztárként nem értékesíthető. A legjobb négyben maradt ellenfelei némi tehetség mellett elsősorban érdekesek voltak: egy női hangfekvésben éneklő férfi, egy kínosan szellemtelen mozgássérült rapper, aki improvizálja a szöveget és egy éneklés közben sírásig érzékenyülő fiatalember, aki végül meg is nyerte a versenyt.Közepesek, vagy annál is gyengébbek, inkább szenzációk, mint kvalitásos előadók.

A Hot! frontoldalán lévő ráutaló mondatok: „Csikó Szabolcs 53 éves nőhöz költözött!”, „Transzvesztita is van a lakótársai között”, „Mi lesz ebből?”, a képen egy idősebb hölgy öleli át hátulról Szabolcsot, a hölgy neve Némedi Mari. A nő egy kedves arcú, rikító vörös ajkú és körmű, jóságos nagymama Szabolcs mellett, aki büszkén feszít az ölelésben. Maga az ölelés egyértelműen anyai jellegű, benne a szexusnak a legkisebb árnya (avagy fénye) nem érzékelhető. A Hot! magazin tálalásában, a címlap alapján ennek ellenére egyértelműen egy olyan történet alakul ki, amely szerint Csikó Szabolcs vérnősző kapcsolatban áll egy öregasszonnyal és két transzvesztitával. Az emberek zöme ezért a történetért veszi meg a magazin - ha hetilap - múlt heti számát.
Ezek az emberek éppen annyira nem érdekelnek most, mint ez a fajta tisztességtelen pénzszerzés a magazin részéről. A lap és olvasóik egymást is minősítik, és erről ennyi elegendő is most. Engem Csikó Szabolcs érdekel.

A címlap alapján Csikó Szabolcs szodomizál, elkurvul. A cikk aztán világossá tesz, hogy egy anyai segítségről van szó egy már máskor is címlapra jutott hölgy részéről, aki nehéz helyzetbe kerülő fiatalokat támogat, fogad be a lakásába, noha az írás nem mond egyértelmű nemet arra a feltevésre, hogy a segítőszándékon túl ne lenne szexuális kapcsolat is a ház lakói között valamilyen felállásban. A címlap sugalmazásával szemben maga az írás legfeljebb egy érdekes, de semmiképpen nem egy botrányos helyzetet tud felmutatni, mely szerint Csikó Szabolcs nem kurvul, csak nehéz helyzetbe került, és most van egy segítsége. Ez azonban súlyos tévedés, mert Csikó Szabolcs igenis kurvul, csak ennek botrányossága nagyon kevéssé szembeszökő a köznép számára.
 
Sokkal idősebb nőkkel és/vagy transzvesztitákkal hálni nem kurvulás, legfeljebb kétes eredményű életstratégia. Van, hogy működik, de általában inkább elleplezi, elódázza a megoldást, mint elősegítené. Csikó Szabolcs a leghétköznapibb módon kurvult el: a kereskedelmi média prostituálta. Képernyőre tette, megfinanszírozta, körbeajnároztatta és most bulvárhírré aljasította. Ugyanis, valóban nem lehet mit kezdeni egy fiatal, kiforratlan előadóművésszel ilyen körökben, mivel a felhajtáshoz szükséges sztárallűrök helyett egy tőrőlmetszett egyenes ember, egy kisfiú, aki képtelen még mindarra az álságosságra, ami a sztár- és celeblét sine qua non-ja. (Hiszen, éppen azért nem nyerhetett.) Egy gyerek, akinek a kezét nem hajlandó elengedni a sztáripar, mivel még semmit sem termelt mindazért cserébe, amit kapott, az ismertségért és a közszeretetért. És Szabolcs most belemegy ebbe a játékba. Ahelyett, hogy megfelelő mesterek mellett válna azzá, aminek most még csak ígérete, inkább egy botrányos előéletű idős hölgynél lakik a hétköznapi ember számára különös, sőt, talán egyenesen bizarr figurákkal, és csupán a hírlapírás mélypontjain tűnik fel olykor-olykor. Nem a saját, hanem a média útját járja. A szimpatikus, kedves kis tehetségből egy ótvaros kurva lett.

Így éldegélünk itt Magyarországon a mindig esedékes sztárkutatót nézegetve, és azon morfondírozgatva, hogy vajon a féllábú énekes zsonglőr, vagy a vak citerás kedvesebb a szívünknek.

 

Szólj hozzá

társadalomkritika csillag születik médiakritika hot! szirtes ádám csikó szabolcs