2010. aug 16.

Fogyni

írta: Sólyom Bátor
Fogyni

 

Azért hízunk el, mert többet eszünk, mint amit lemozgunk, több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. A megoldás kézenfekvő: kevesebbet enni és többet mozogni, amiből – a közhiedelemmel ellentétben - a kevesebb étel a fontosabb. Ez egyben pénzspórolást is kellene, hogy jelentsen, ezzel szemben a fogyókúráink a normál életvitelünknél sokkal költségesebb. Ilyen-olyan szereket veszünk, fitneszterembérlet, kapszulák, egészséges ételek, és mindezek eredőjeként úgy fogyunk (ha fogyunk), hogy a gatyánk rámegy. (Persze, ezután már tényleg lefogyunk a nélkülözésben, de talán nem ezt az utat kéne járni.) Valami bizonyosan nincsen rendben.

Mindenféle iparágak épültek rá arra az emberi igényre, hogy lefogyjunk, jól nézzünk ki, akik nem győzik sugallni, sulykolni, hogy nem egészséges, nem esztétikus a súlyfelesleg, miközben az általuk propagált kockás hasú ideállal nem igen lehet versengeni. Nincsen itt semmiféle összeesküvés, érdekek vannak, és ostoba emberek.

Aki fogyni akar egy nehéz, és egy sokkal könnyebb feladata van.
Egyrészt, csak az tud lefogyni, aki elégedett saját alkatával. Ez paradoxonnak tűnik, de a legtöbb össze-visszafogyó, hízó ember ennek a feltételnek nem felel meg. Amíg nem tetszünk magunknak, ahogy éppen vagyunk, addig nem tudunk szebbek lenni, legfeljebb vékonyabbak és még fásultabbak magunkat illetően, és fásultságunkra ismét csak az étel lesz a gyógyír egészen addig, míg egyszer saját magunk elfogadásával ki nem lépünk ebből a mókuskerékből.
Másrészt, egyszerűen kevesebbet kell enni figyelve, hogy a fogyasztott tápanyagok, ásványi anyagok mennyisége ne csökkenjen a szükséges szint alá (ez normál étkezésnél adott).

Az élet legtöbb kérdésére végtelenül egyszerű a válasz. Fogyni úgy lehet, ha kevesebbet eszünk és/vagy többet mozgunk. Ennyi.

 

Szólj hozzá

közélet társadalomkritika fogyni enciklopédia