2019. máj 28.

Vidnyánszky Attila kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

írta: Sólyom Bátor
Vidnyánszky Attila kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult Gedeon József és Mátyás Irén kezdeményezésére.

Szövetségük a hivatásos – az Előadó-művészeti Iroda által nyilvántartásba vett - szabadtéri színházak többségét fogja össze és képviseli azok érdekeit. Tagszínházainak célja, hogy a nyári időszakban is magas szintű kulturális élményt nyújtsanak látogatóiknak, elismert művészek közreműködésével. A tavalyi évben tagjaink 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328.000 látogatót fogadtak, idén ez várhatóan jócskán növekedni fog.

vid.jpgVidnyánszky Attila (fotó: Kaszás Tamás / szinhaz.hu)

A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerésben részesüljenek azok, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek pályafutásuk során a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Évente egy díjat adnak ki. A kitüntetett lehet a szabadtéri színházakban dolgozó színművész, alkotó, más színházi ember, színház képviselője vagy társulat.

A plakettet Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Átadására a Szabadtéri Színházak Szövetsége közös sajtótájékoztatóján kerül sor 2019. május 27-én, hétfőn, 11.00 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

2017-től emlékezve a szövetség alapító elnökére Gedeon József Amfiteátrum díjnak hívják. Az elismerést idén Vidnyánszky Attila vehette át.

Szólj hozzá

díjak Vidnyánszky Attila