2019. júl 03.

POSZT mortem

írta: Sólyom Bátor
POSZT mortem

A POSZT vége több dologból is következik, most éppen abból, hogy a Magyar Színházi Társaság egy közös fesztivál létrehozását tervezi a Magyar Teátrumi Társasággal, akit most behív ebbe a közös munkába.

A Magyar Színházi Társaság nem is oly régen bejelentette, hogy kilép a POSZT szakmai tulajdonosai közül, mert úgy érzi, a fesztivál átláthatóságát nem sikerült biztosítani. De még korábban Vidnyánszky Attila mondta, hogy egy utazó országos fesztivált szeretne, ahogy korábban ilyen is volt az, ami aztán Pécsett vert gyökeret.

poszt.jpg

Akik ott jártukban a régi időkön nosztalgiáztak, amikor még tele volt a város a fesztivállal, míg most kőfalak közé zárultak az események, vagy akik ilyen-olyan okokból már nem is járnak rá, nem is tartják elvetemültnek Vidnyánszky Attila javaslatát, ami szerint a mindenkori rendező színház felel a versenyprogramért, eleve ő kér fel válogatókat, a zsűri kiválasztásán keresztül mindent ő intéz. Mi sem tartjuk ördögtől valónak a felvetést, csak ne az legyen belőle, hogy a fesztivált körbehordozzák a frissen újjáépített, nem ritkán kevéssé izgalmas (szépen szólva) színházakban. Akiknek a vezetése nyilvánvalóan az általa lebutított színházi nyelv gyöngyszemeit szeretné látni a színpadjain, már csak azért is, mert a nézői mást meg sem értenek.

Korábban megkérdeztük Szűcs Gábort, a POSZT egyik vezetőjét, mit gondol erről a felvetésről. Azt mondta, hogy ő semmilyen jónak nem akar elrontója lenni, de ne gondoljuk, hogy bármelyik vidéki vagy akár pesti színház vezetése fel van arra készülve, mekkora munka százas nagyságrendben programokat szervezni tíz napra besűrítve, és akkor a válogatásról és miegymásról nem is beszéltünk.

Balogh Tibor pedig, aki a POSZT szakmai tanácsadó bizottságának a tagja, néhány napja elmondta: „A magánsejtelmem az, hogy a Magyar Teátrumi Társaság is fel fogja ajánlani a maga tulajdonrészét a többségi tulajdonos pécsi önkormányzatnak, amiből az következhet, hogy a város addig rendezhet magának POSzT néven fesztivált, ameddig helyben erre igény van”.

Most pedig a Magyar Színházi Társaság adott ki közleményt:

A Magyar Színházi Társaság 2019. július. 1-jén rendkívüli közgyűlést tartott.

A közgyűlés deklarálta, hogy a magyar színházi szakma elsődleges érdeke, hogy minden évben megrendezésre kerüljön egy szakmai alapon szerveződő és működő, országos színházi találkozó.

Ennek érdekében a Magyar Színházi Társaság közgyűlése kezdeményezi, hogy a Teátrumi Társasággal közösen egy olyan új országos színházi fesztivált hozzanak létre, amely kizárólag a két szakmai szervezet irányításával valósul meg, olyan szervezeti és tulajdoni formában, amely mindkét fél számára azonos jogokat és kötelezettségeket biztosít, továbbá teljes körűen transzparens.

Javasoljuk, hogy a két társaság mihamarabb állítson fel egy munkacsoportot, amely ezen új fesztivál alapelveit kidolgozza.

Tisztelettel várjuk a Teátrumi Társaság remélhetőleg pozitív, együttműködő válaszát.

A dolgok eredője eléggé egyértelmű: a POSZT-ot otthagyják Pécsnek, és talán indul egy olyan fesztivál, amit már igazán tudhatunk szeretni mi is, és a színházi szakma is. Most naivitásnak gondolom, hogy ebben a Magyar Színházi Társaság komolyan képviselhet bármit is a Magyar Teátrumi Társasággal szemben. De ne legyen igazam!

Török Ákos

Kapcsolódó cikkek

Az MSZT nem akar tovább asszisztálni a POSZT-hoz
„A fesztivál-bojkottok ihletői nagyban emlékeztetnek a metrós robbantások megrendelőire”
Ahogy kimaxolták a POSZT-ot, borult a bili is
A budapesti előadások szinte mindent vittek a POSZT-on, pedig nem így kellett volna lennie

Szólj hozzá

POSZT kultpol