2019. dec 06.

A Színmű hallgatói önkormányzata visszautasítja az Egyetemet ért vádakat

írta: Sólyom Bátor
A Színmű hallgatói önkormányzata visszautasítja az Egyetemet ért vádakat

„Az egyetemi felvételi és az oktatás is mindenfajta ideológiától mentes.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem évek óta megkapja a jobboldali sajtótól, hogy balliberális, a jelenlegi kormánnyal szemben álló ideológia alapján működik. Ez a vád az elmúlt hetekben Gothár Péter ügye kapcsán ismét rendszeresen megjelenik különféle kormánypárti médiumokban. Az Egyetem hallgatói önkormányzata most nyilatkozatban utasítja vissza a vádakat. 

szfe.jpg

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat nyilatkozata

Az elmúlt hetekben a sajtó által az Egyetemet és annak hallgatóit ért támadások okán az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (továbbiakban: SZFE-HÖK) az alábbi nyilatkozatot teszi:

Az SZFE-HÖK elutasítja a hatalommal való visszaélés minden formáját, történjen az oktatói vagy hallgatói szinten. Az SZFE-HÖK biztosítja támogatásáról a hallgatókat, eddig is és ezután is. Kiállunk minden egyes, az Egyetemre járó hallgatóért, továbbra is biztosítjuk érdekeik védelmét. Lehetőséget biztosítunk a hallgatói problémák anonim módon történő bejelentésére, és a beérkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk. Hiszünk az egyetemi közösség erejében, és minden, az Egyetemet és annak hallgatóit ért támadást és rágalmat a hallgatók nevében visszautasítunk.

Állítjuk, hogy az Egyetem ideológiai függetlenségét éppen az odajáró hallgatók sokszínűsége biztosítja, az egyetemi felvételi és az oktatás is mindenfajta ideológiától mentes. Tisztségviselőink politikailag, ideológiailag függetlenek, ezt Alapszabályunk is kinyilvánítja, minden cselekedetünkkel a jövőben is ezt kívánjuk kommunikálni mind az Egyetem polgársága, mind a nyilvánosság felé.

Az SZFE-HÖK jelen nyilatkozata a vezetőségtől függetlenül született, ezúton szeretnénk a nyilvánosság felé is kommunikálni, hogy szervezetünk önálló jogkörökkel, függetlenül működik, nyilatkozatunk kiadása nem vezetőségi vagy oktatói nyomásra született meg, az ezzel ellentmondó bármilyen állítás nem felel meg a valóságnak.

A szabad véleménynyilvánítás jogának fenntartása mellett szeretnénk felszólítani a sajtó képviselőit, és a sajtóban ez ügyben felszólaló személyeket, hogy ne ítélkezzenek a nevünkben a megkérdezésünk nélkül, a fejünk fölött, se az Egyetem hallgatóiról, se az oktatóiról, se az Egyetemen folyó képzéseinkről, vagy az ott folytatott tanulmányaink minőségéről.

Budapest, 2019. december 5.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának nevében,
Csernai Mihály elnök és az elnökség tagjai:

Debreceni Luca
Dénes Viktória
Kabdebon Dominik
L. Nagy Attila
Milovits Hanna
Podlovics Laura
Tóth Balázs

Kapcsolódó cikkek

Bántalmazás a budapesti Katonában – A lovagiasság szabályai szerint elrendezve
Karácsony Gergely végleg ügyet csinált a budapesti Katonában
Felfedte magát a budapesti Katona bántalmazója
Gothár Péter etikai vizsgálatot kért maga ellen a Színműn
A budapesti Katona levette műsoráról Gothár egyik rendezését
Máté Gábor megszólalt Gothár-ügyben

Szólj hozzá

színház nyilatkozat Színház- és Filmművészeti Egyetem kultpol