2019. dec 16.

Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten!

írta: Török Ákos 11,27
Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten!

Talán minden idők legerősebb hétvégéje közeledik – 8 fontos bemutató 24 órán belül.

A vihar / Nemzeti Színház, Budapest / r: Andrzej Bubien / december 20.

Lehet azon vitázni, hogy egy nemzeti színház esetén rendben van-e, hogy ennyi orosz előadást, vagy az orosz iskolával rokon előadásokat mutatnak be, amilyenek például Vidnyánszky Attila rendezései is. Az orosz színház jó színház, mindig van benne valami olyan mérvű őszinteség, amilyenre magyar színészek ritkán képesek. Shakespeare műve remekmű. Ha ezekhez odavesszük Kozma Andrást dramaturgként és Horváth Lajos Ottót színészként, nem kérdés, hogy ezt a bemutatót nem szabad kihagyni.

nemzeti_toldy.jpgNemzeti Színház (fotó: Toldy Miklós)

A legyek / Örkény Színház, Budapest / r: Hegymegi Máté / december 20.

Jean-Paul Sartre darabja egy fokkal Shakespeare-nél is mélyebbre visznek. Egy egész népet fogva tart a kollektív bűntudat egy olyan bűn miatt, amit nem is ők követtek el. Rettegésben élnek, a szabadgondolkodás és a tolerancia tiltott dolgok. Bárki, bármikor megfélemlíthető. Mindenek fölött a zsarnoki hatalom áll. A szabadság, a saját döntések, valamint ez utóbbi következményei, és a velük való szembenézés veszélyes terep. Pláne, ha valaki saját magával és tetteivel néz szembe... Mindez Argoszban történik, régen. Oresztesz önmagát választja, dönt és cselekszik: gyilkol és feloldoz.

Hegymegi Máté rendezőként márka lett, méghozzá az egyik legjobb, az Örkény Színészei pedig már réges-régen azok. Lesz még Fodor Tamás, zene, Zsigmond Emőke és Nagy Zsolt. Mi kellhet még?

Lót - Szodomában kövérebb a fű / Örkény Színház / r: Kovalik Balázs / augusztus 20.

Kovalik Balázs hazai rendezése önmagában szenzációszámba megy. Amikor még kortársibb felfogásban is lehetett operákat rendezni az Operaházban, Kovalik Balázs volt az, aki olyan előadásokat vitt színre, amelyek nyugaton is megállták a helyüket. A másik, hogy Térey János nemrég halt meg, így a bemutató rá is emlékezik. Lótként pedig Gálffi László önmagában élmény. Erős napja lesz ez az Örkénynek.

Bánk bán / Katona József Színház, Budapest / r: Tarnóczi Jakab / december 20.

Ahogy haladok előre, talán nem is volt erősebb napja eddig a hazai színháznak, mint ez a december 20-a. Mert a Bánk bán egy művészszínházban bizonyosan hozzáadódik a mai napi ajánlott kínálathoz. Bányai Kelemen Barna is talán megmutathatja, mekkora színész, ahogy Tarnóczi Jakab már bizonyított itt korábban is. Kálmán Eszter látványvilága a legjobbak egyike, Szirtes Ági Gertrudisa is nagy alakítást ígér, miként Pálos Hanna Melindája is.

kelemen-horz.jpgBányai Kelemen Barna és Pálos Hanna

A vágy / Radnóti Színház, Budapest / r: Alföldi Róbert / helyszín: Radnóti Tesla Labor / december 21.

Lehet-e még ezt fokozni? Talán igen, ugyanis Alföldi Róbert rendezőként eleve izgalmas, olyan színészekkel dolgozni pedig bizonyosan nagy egymásra találás (vagy visszatalálás) lesz, mint Kováts Adél, Schneider Zoltán, Bata Éva és Vilmányi Benett. Itt is Kálmán Eszter a látványfelelős, a darab pedig egy kellően nyomasztó ausztriai történet.

Anya Szeme Fénye / Pintér Béla és Társulata / r: Pintér Béla / december 21. / Újpesti Rendezvénytér, Budapest

Pintér Béla! – ennyi is elég ajánlatként. Hátha még hozzávesszük Thuróczy Szabolcshoz, Roszik Hellához, Stefanovics Angélához Jordán Adélt és Nagy Ervint a budapesti Katonából, valamint Fodor Annamáriát és Jankovics Pétert … Jegyet persze már régen nem lehet rá kapni. Bocs, hogy ezt csak most mondom!

II. Richárd / Pesti Színház / r: Tompa Gábor / december 21.

Tompa Gábor rendezőként legalább akkora szenzáció Magyarországon, mint Kovalik Balázs. A kolozsvári teátrum igazgatója a Vígszínház fiataljaival fog együtt dolgozni, Vecsei H. Miklóssal II. Richárdként (ami önmagában csemege), ifj. Vidnyánszky Attilával, Bach Katával, Orosz Ákossal, Józan Lászlóval, mellettük pedig a méltán elismert idősebbekkel.

ii_richard_webkopf.jpgA Vígszínház megvadult fiataljai az előadás imázsfotóján (forrás: Vígszínház)

Tartuffe / Katona József Színház, Budapest / r: Bocsárdi László / december 21.

Nem sok aktuálisabb előadás létezik a Tartuffe-nél, miként Bocsárdi László is a legjobbak közül való. Ráadásul a budapesti Katonára és Máthé Gáborra zúdított sajtóattak, a törvénytervezet kiszivárgása, a tüntetés még inkább ideillővé teszi az álszentségről szóló fabulát. Fekete Ernő, Máté Gábor kettőse, Ónodi Eszter, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Borbély Alexandra, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás mellett Bánfalvi Eszter is bemutatkozik vendégként. Persze nem lehet tudni, hogy mindezekből a párhuzamokból mennyit akar láttatni a rendező.

Török Ákos

Kapcsolódó cikkek

A kultúra nemzeti alap! avagy Tüntetni hangosan, szépen, ahogy a csillag
Felébredt a színházi szakma – utcára hívja az embereket!
A függetlenek a legtökösebbek
Magyar Színházi Társaság: „Álljunk a rombolás útjába!”
Vidnyánszky Attila és a Magyar Teátrumi Társaság üdvözli a törvénytervezetet
Máté Gábor megszólalt Gothár-ügyben
Bántalmazás a budapesti Katonában – A lovagiasság szabályai szerint elrendezve
Karácsony Gergely végleg ügyet csinált a budapesti Katonában
Felfedte magát a budapesti Katona bántalmazója
Gothár Péter etikai vizsgálatot kért maga ellen a Színműn
A budapesti Katona levette műsoráról Gothár egyik rendezését

Szólj hozzá

magazin színház ajánlás